lördag 28 april 2012

Borttagen DN-artikel om kontroversiellt lagförslag i Egypen

 Artikeln i Cachad:

 Egypten efter Mubarak

Egyptiskt lagförslag: Rätt för mannen ha sex med död hustru

Publicerad i dag 20:01
En kvinnoorganisation i Egypten vill sätta stopp för kontroversiella lagförslag om sänkt åldersgräns för att ingå äktenskap och rätt för män att ha sex med sin döda hustru efter hennes bortgång.
Mervat al-Talawi, ordförande för egyptiska organisationen Nationella rådet för kvinnor, har i ett brev till parlamentets talman uttryckt stor oro föra att lagarna ska komma att antas av det islamistiskt dominerade parlamentet.
Det är två lagförslag Talawi brännmärker; sänkt ålder till 14 år för flickor att få ingå äktenskap, samt rätt för mannen att ha ”farväl-samlag” med sin avlidna hustru fram till sex timmar efter hennes bortgång.
I sitt budskap trycker Talawi på att ”marginalisering och undergrävande av kvinnors ställning i framtidens samhälle kommer oundvikligen att negativt påverka landets utveckling på det mänskliga planet, av den enkla anledningen att kvinnor utgör hälften av befolkningen”, skriver arabiska tv-kanalen al-Arabiya på sin nyhetssajt.
Nationella rådet för kvinnor bildades 2000, möjliggjort av en lagändring som dåvarande presidenten Hosni Mubarak drev igenom. Tanken var att stärka kvinnans ställning i det egyptiska samhället, men organisationen har fått utstå kritik från både sekulärt och religiöst håll, skriver egyptiska tidningen Egypt Independent på nätet..
Sekulära feminister såg med stark misstro på Suzanne Mubaraks engagemang för rörelsen, något de menade gav en falsk bild av presidenthustrun som förkämpe för kvinnors rättigheter.
När Nationella rådet för kvinnor nyligen återbildades sågs det som starkt utmanande bland motståndare på den religiösa kanten. Bland annat anklagades rådet för att vara en utlöpare av det våren 2011 upplösta Nationella demokratiska partiet, maktbasen för Hosni Mubarak och hans företrädare Anwar Sadat.
Oavsett detta har protesterna mot lagförslagen stöd på flera håll utanför denna kvinnorörelse. De små men ändå framsteg som gjorts vad gäller rättigheter för kvinnor i det egyptiska samhället upplevs som starkt hotade.
På andra sidan finns män som hävdar att med kvinnors rätt följer försvagning av familjens ställning och raserande av samhällsnormer grundade på islam. Bland annat detta hävdar rörelsen Egyptiska mäns revolution som kommande måndag tänker demonstrera utanför parlamentet i Kairo med krav om att regeringen inrättar ett råd till försvar för familjen samt ändrar i lagar som ska garantera individens rättigheter.


Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

1 kommentar:

  1. Hej, om du behöver service från en professionell hackare för att övervaka din partners telefon på distans, kontakta deadlyhacker01@gmail.com eller whatsapp: +1 3478577580. De är väldigt pålitliga så jag bestämde mig för att hänvisa.

    SvaraRadera